IMG_7853

I början av veckan dök det upp ett team från Aqua Biota Water Research (Stockholm) på stranden på Ronnenabben. De är kvar några dagar till och de är här, på Sturkö, för att jobba med ett projekt som går ut på att studera vad det finns för fisk i Karlskronas östra skärgård. Länsstyrelsen är uppdragsgivare.

IMG_7858

Projektet genomförs både genom traditionellt provfiske med nät samt genom en ny  metod som heter eDNA, det hela i provpunkter ute runt öarna. För eDNA tar man ett vattenprov på ungefär fem liter, filtrerar vattnet  och drar ut DNA från filtret (det senare i laboratorium). Genom DNA-analys får man reda på vilka fiskar som simmat i vattnet under de senaste dagarna! Vid själva provtagningen är det viktigt att inte smitta ner provet med eget DNA, därav handskar och munskydd, se bilderna nedan.

Vi fick en fin genomgång av själva metoderna och hade själva möjlighet att ställa frågor om forskningsprojektet. Själv tyckte jag det var intressant med de 45 provpunkterna – De var bestämda i förväg och mättes in med hjälp av GPS. I varje punkt togs vattenprov för DNA-analys. Ett nät med olika maskstorlek lades ut och vittjades senare. I själva analysdelen av studien kommer provfisket att jämföras med fisk-DNA-vattenprovet för att se hur väl de korrelerar.

IMG_7838

Detta är en typ av metodutveckling. Egentligen är det ju önskvärt att slippa provfiska och dra upp fiskar i onödan om det går att göra samma studie baserad på vattenprov och fiskDNA. Här mäts och studeras delar av fångsten:

Det var mycket intressant att få lära sig lite grann om denna typ av undersökningar!

IMG_7831

IMG_7826

Och den här fisken har jag läst om men aldrig sett: En rejäl sutare:

Tack Micaela med team för en givande genomgång. Det blir intressant att läsa rapporten så småningom. Dock hoppas jag att eDNA-metoden snart slår igenom helt. Det pratas så mycket om att Östersjöns fiskbestånd har minskat på grund av människans aktiviteter, och då känns det konstigt att forskningen bidrar till detta, om än i väldigt liten skala.

fullsizeoutput_557

fullsizeoutput_55b.jpeg

Uppdatering:

I november 2019 fick vi resultatet från DNA-vattenprovet. De här fiskarterna (se diagrammet nedan) registrerades vid bryggan. Diagrammet visar den relativa mängden av DNA för varje art:

Skärmavbild 2019-11-13 kl. 13.18.11.png